Fleksible aftaletyper

To krav skal være opfyldt for, at en tandklinik kan uddanne elever. Tandklinikken skal være godkendt som lærested, og der skal indgås en kontrakt (uddannelsesaftale) mellem eleven og tandklinikken.

 

Tandklinikken skal være godkendt som lærested.

Der skal altid foreligge en uddannelsesaftale for, at et læreforhold er gyldigt. En uddannelsesaftale er kun gyldig, hvis den er skriftlig og indgået på en særlig aftaleformular.

Aftalen skal oprettes inden aftaleperioden begynder for at være gyldig.

Der er 3 måneders prøvetid, undtagen hvis eleven allerede har været 3 måneder på klinikken i et tidligere ansættelsesforhold (fx ved korte aftaler, delaftaler og lign.).

Uddannelsesaftalen skal udfyldes, underskrives af begge parter og indsendes til SKT. Hvis eleven er under 18 år, skal indehaveren af forældremyndigheden også underskrive aftalen.

Både elev og virksomhed får tilsendt en kopi af uddannelsesaftalen. SKT sørger for, at indkalde eleven til skoleophold.

Eleven kan først optages på skoleophold, når SKT har modtaget uddannelsesaftalen. Det er derfor vigtigt, at den bliver indsendt hurtigst muligt.

Eleven skal have løn efter gældende overenskomst for tandklinikassistenter. Eleven er omfattet af den lovgivning, der vedrører ferie, arbejdsmiljø, arbejdsskadeforsikring, ATP, ligebehandling af mænd og kvinder og anden lovgivning om ansættelsesforhold.

Tandklinikken har det juridiske, økonomiske og uddannelsesmæssige ansvar for eleven i den periode, som uddannelsesaftalen varer.

 

 

Almindelig aftale

Varer typisk 2 1/2 år. Du følger elevens udvikling fra start til slut og hvis du ansætter hende, når hun er faglært, kan hun træde direkte ind i jobbet.

Kort aftale

Aftalen varer typisk et år. Du kan se eleven an og hvis hun får gjort sig uundværlig på klinikken, kan du altid forlænge aftalen.

Restaftale

Eleven har taget en del af praktikken på en anden klinik og har derfor erfaring eller er måske tæt på at være faglært, når du ansætter hende.

Ny Mesterlære

Du har her et større ansvar for elevens oplæring. Til gengæld får du med det samme et par ekstra hænder på klinikken og i det meste af uddannelsesforløbet.

Kombinationsaftale

Eleven har aftaler med to eller flere klinikker. Du deles altså om både oplæringsansvaret og udgifterne med andre klinikker.

Delaftale

Eleven er i skoleoplæring og kan ansættes i kortere perioder på ned til en måned, fx. ved barsel eller sygdom på klinikken. Så sparer du udgiften til en vikar.

 

 

 

 

Er der ændringer i et bestående uddannelsesforhold, skal man anvende blanketten Tillæg til uddannelsesaftale. Du kan læse om de forskellige typer af ændringer i Vejledning til tillæg til uddannelsesaftale.

 

 

 

 

 

Ønskes uddannelsesaftalen ophævet i prøvetiden, skal det meddeles SKT på blanketten Ophævelse af uddannelsesaftaler.

Eleven er ikke forpligtet til, at underskrive blanketten.

Efter prøvetidens udløb er uddannelsesaftalen i princippet uopsigelig. Dog kan aftalen opsiges, hvis:

  • aftalen misligholdes
  • forudsætningerne er bortfaldet (konkurs, dødsfald mm.)
  • begge parter er enige (gensidig ophævelse).

Hvis eleven bliver udelukket fra skoleundervisningen, bortfalder uddannelsesaftalen. Tandklinikken er forpligtet til selv, at ophæve aftalen inden en måned efter bortvisningen.

En ophævelse af uddannelsesaftalen skal sendes til SKT og meddeles modparten. Eleven er ikke forpligtet til, at underskrive blanketten.

 

 

 

Oplæringscentret hjælper elever, der har taget grundforløbet på tandklinikassistentuddannelsen med, at finde en læreplads. Tandklinikkerne kan løbende kontakte oplæringscentret, hvis de har brug for en tandklinikassistentelev. Tandklinikkerne kan indgå en delaftale med en af vore elever fra oplæringscentret af en varighed på mellem 1 og 6 måneder.

Oplæringscentret rådgiver også tandklinikker om alle de praktiske formaliteter, der er ved at tage en elev som fx, at udfylde uddannelsesaftaler, orientere om tilskudsmuligheder og hjælpe med det administrative.