SKT's historie

Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere i København blev etableret i begyndelsen af 1970'erne.

SKT udbød uddannelsen til tandplejer og den første statsanerkendte uddannelse til tandklinikassistent. SKT var dengang en selvstændig enhed i tilknytning til Tandlægehøjskolen.

Fra 1. januar 2010 blev SKT en del af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

 

 

 

Uddannelsen til tandplejer blev etableret i 1972, som en 2-årig videregående uddannelse. Den startede på den daværende Tandlægehøjskole.

I starten af 1973 flyttede tandplejeruddannelsen, sammen med uddannelsen til tandklinikassistent, til en selvstændig skole i Møllegade på Nørrebro.

I 1972 blev der optaget 25 tandplejerstuderende. De første tandplejere dimitterede i 1974.

I 1986 blev tandplejeruddannelsen flyttet til den nuværende adresse i Panum-bygningen på Københavns Universitet. Uddannelsen blev i 1996 revideret og blev til en 2½-årig kort videregående uddannelse.

Fra august 2011 blev tandplejeruddannelsen til en 3-årig professionsbacheloruddannelse.

 

 

 

 

Den første statsanerkendte tandklinikassistentuddannelse startede i 1973. Uddannelsen bestod dengang af et års undervisning på SKT efterfulgt af et års elevansættelse på en tandklinik. SKT optog hvert semester 50 elever på den eksaminerede tandklinikassistentuddannelse.

Fra 1982 udbød SKT, sideløbende med den eksaminerede tandklinikassistent, EFG-uddannelsen til tandklinikassistent.

I 1991 ophørte disse to uddannelser. Uddannelsen til tandklinikassistent blev ændret til en erhvervsuddannelse af 3 års varighed med 3 skoleperioder.

I 2000 blev uddannelsen, som et led i den danske erhvervsuddannelsesreform, opdelt i grund- og hovedforløb. Grundforløbet blev placeret i "indgangen" service sammen med bl.a. frisøruddannelsen.

I 2008 blev uddannelsens "indgang" ændret, så der nu er et grundforløb i "indgangen" sundhed, omsorg og pædagogik, bl.a. sammen med de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser, og derefter et hovedforløb.

SKT uddanner mere end halvdelen af de tandklinikassistenter, der uddannes i Danmark.

 

 

 

 

I begyndelsen hed videreuddannelsen for tandklinikassistenter for Videreuddannelsen i Odontologisk Praksis (VOP) og havde hjemmel i sin egen bekendtgørelse. Senere er uddannelsen lagt ind under de samme rammer, som de øvrige akademiuddannelser, og omdøbt til Akademiuddannelsen i Odontologisk Praksis (AOP).

De første moduler blev gennemført i 2011. Uddannelsen indeholder to obligatoriske moduler. I starten var der 4 valgfri moduler og fra 2013 kom dette tal op på 6 forskellige moduler. Uddannelsens moduler udbydes som deltidsstudie.

Årligt er der mellem 50 og 100 studerende i gang med et modul. Endnu er det kun få, som har gennemført en hel uddannelse. De første dimitterede i 2014.