Uddannelsens opbygning

Uddannelsen til tandklinikassistent varer normalt 3 år, men uddannelsestiden kan variere afhængig af, hvilken baggrund du har.
Du kan starte på grundforløbet uden at have en læreplads. Der er frit optag på grund af de gode jobmuligheder inden for faget. Du skal selvfølgelig opfylde adgangskravene til uddannelsen.

 

Det første skoleophold er grundforløb 2, som er på 20 uger. Formålet med grundforløb 2 er at gøre dig klar til din første læreplads og til, at du kan komme på hovedforløbet til tandklinikassistentuddannelsen. Du skal bestå grundforløb 2 for at kunne begynde på hovedforløbet.

I løbet af grundforløbet skal du have en læreplads. På SKT lærer du at skrive en ansøgning og at søge læreplads på en tandklinik. Kender du nogen, der arbejder på en tandklinik, kan du altid spørge, om de mangler en elev. På SKT hjælper vi også med at finde lærepladser ved f. eks. at formidle opslag om ledige lærepladser.

Får du ikke umiddelbart en læreplads kan du komme i skoleoplæring, hvis du opfylder betingelserne for dette. SKT er godkendt til skoleoplæring og har et oplæringscenter, hvor skoleoplæringen foregår.

SKT vil i løbet af grundforløbet hjælpe dig med at skaffe en læreplads. Finder du ikke en læreplads inden du skal bruge en for at kunne fortsætte på hovedforløbet, kan du komme i skoleoplæring hvis du opfylder betingelserne får dette. SKT er godkendt til skoleoplæring og har et skoleoplæringscenter, hvor skoleoplæringen foregår.

 

 

Hovedforløbet tager normalt 2½ år og veksler mellem skoleophold og praktisk arbejde på den tandklinik, hvor du er elev.

Den del af hovedforløbet, hvor du går i skole, er opdelt i to forløb på hver 6 uger. Derudover skal du gennemføre mellem 2 og 6 valgfri specialefag af én uges varighed. I slutningen af hovedforløbet ligger den afsluttende praktiske prøve, som skal bestås.

 

 

 

 

 

Ny mesterlære er en praktisk vej til at få en erhvervsuddannelse, hvor du starter direkte på lærepladsen.

Her er grundforløbet på skolen erstattet af praktisk oplæring på en tandklinik, og træder i stedet for skoleundervisning på grundforløb 2 på SKT.

Når du har fundet dig en læreplads og er kommet gang med forløbet, vil en vejleder kontakte klinikken for et indledende møde, hvor vi kompetencevurderer og drøfter det kommende forløb.

Du skal opfylde de samme krav som på grundforløb 2 og ud fra din kompetencevurdering vil du eventuelt i løbet af dit ny mesterlæreforløb skulle gennemføre og bestå følgende grundfag:

  • Psykologi på E-niveau
  • Naturfag på F-niveau
  • Førstehjælp.

For at på komme i gang med ny mesterlære, skal du selv finde dig en læreplads. Du kan eventuelt oprette en profil på dentaljob.dk.

Du kan finde mere information på Undervisningsministeriets hjemmeside

Se en mere udførlig beskrivelse af uddannelsen i Den lokale undervisningsplan.

Læs mere om Ny Mesterlære her.

 

For at hjælpe elever på grundforløbet til at finde en læreplads afholder SKT jobcafé. Her kommer tandklinikker, der ønsker at ansætte elever, ind på skolen. De præsenterer deres klinik og fortæller, hvem de er og hvordan det er at være elev på deres tandklinik. De fortæller også om forventningerne til en kommende elev.

Efter oplægget har klinikken mulighed for at holde en uformel samtale med de elever, som kunne tænke sig at søge stillingen. Eleverne har samtidig mulighed for at aflevere deres ansøgning og cv.

Efterfølgende kontakter klinikken de elever, som den ønsker at indkalde til en formel samtale.

 

Elevløn

Har du en læreplads får du løn fra den dag, du begynder uddannelsen, uanset om du begynder med grundforløb 2 på SKT eller begynder i ny mesterlære.

SU

Har du ikke en læreplads, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18 år.
Du kan søge SU, når du er optaget på en uddannelse – dog tidligst 1 måned før studiestart. Du kan få SU fra kvartalet efter, du er fyldt 18 år.

Bøger

På grundforløbet skal du købe en bogpakke til ca. 1.300 kr. Hvis du har en læreplads vil denne dække udgiften til bøger. Du skal medbringe din egen computer i undervisningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som færdiguddannet tandklinikassistent kan du videreuddanne dig til tandplejer eller tage Akademiuddannelsen i Odontologisk Praksis (AOP).